dimecres, 9 de desembre del 2015

PEDALANT PER LA VORA DE LA CONSTANÇA - II

Aquest article vol explicar la continuació de la ruta feta pel Llac de Constança l'estiu del 2015. Ens vam quedar a Meersburg. D'allà surten molts vaixells i ferris que creuen el llac en línia recta per arribar a la ciutat de Constança, Konstanz en germànic. Una ciutat que recorda una mica Lindau, però força més gran. Està situada al punt on desaigua el llac del Bodensee per poder continuar el curs del Rin. La ciutat ha crescut entre les dues ribes, fent de pont, i de frontera amb la part suïssa que es diu Kreuzlingen. 
La importància d'aquest punt estratègic es reflexa en la seva atzarosa història, canviant de mans i d'amos que cobejaven aquesta capital. Avui dia gaudeix de prosperitat, gràcies al comerç i una indústria lleugera, lligada a la pagesia i al turisme interior, tant de lleure com de salut. Disposa també d'una bona universitat que eixampla l'animació i l'esperit cultural dels seus habitants. Des del port ja podeu circular pels seus carrers, amb una bona xarxa ciclista, que relliga els seus barris i les poblacions veïnes, tant per la costa com per l'interior. El casc antic està envoltat per una mena de rondes, i existeix un carrer dedicat a les bicicletes com a via central, des de la qual s'enllaça amb el pont que creua el riu. Fa goig veure'l atapeït de vianants i ciclistes per passar d'un costat a l'altre. 
Us recomanem que passeu una setmana com a mínim en algun dels apartaments que es lloguen a l'estiu, quan els estudiants ja han acabat el curs. Val la pena visitar tranquil.lament els seus carrers i monuments. Des de la catedral, i les seves esglésies, fins a la biblioteca pública, o els concorreguts comerços, bars i restaurants del centre, com per poder visitar la petita i bonica illa de Mainau. Des de Konstanz es pot continuar per la costa per visitar l'illa de Reichenau, amb els seus monestirs, incloent l'esglèsia de Sant Jordi, que l'han convertit en patrimoni de la Unesco. El paisatge d'aquesta zona és també una reserva natural magnífica, on els cuidats conreus alternen amb el bosc i la vegetació de ribera. 
Seguint la mateixa riba del llac, ens arribarem a la població de Radolfzell. Encara més turística que Constança, però més enfocada al turisme familiar alemany. Ens vam allotjar al llogarret de Moeggingen, al costat de la reserva natural del Mindelsee. Allà trobareu un centre d'observació dels ocells. Tot això està envoltat de boscos que cobreixen les esquenes dels seus turons i valls, alternats amb els extensos camps a punt per a la sega. Radolfzell us servirà de punt de partida per a més excursions, passant per Moos. Des d'allà es pot anar fins a Stein am Rhein, seguint la costa per Gaienhofen, i el bonic cap de Horn. Si sou ciclistes lletraferits, podeu visitar també el museu de Hermann Hesse. Stein am Rhein val molt la pena, una població suïssa a la vora del riu, amb un centre històric molt ben cuidat. Això sí, ja podeu controlar el pressupost perquè els preus es disparen. L'altra ruta bicicletera gairebé obligada és la de les cascades del Rin, que es troben una mica més enllà de la ciutat suïssa d'Schaffhausen. Entre les dues ribes, i als peus de la roca que sosté el seus castell com a excel.lent mirador, el Rin tomba daltabaix amb una força i empenta impressionants, que ens deixa bocabadats. Un petit illot enmig del corrent, que es pot visitar en barca, afegeix més espectacularitat al paisatge. Si esteu cansats, la ruta és una mica llarga i cal superar algun collet, la tornada la podreu fer còmodament en un dels nombrosos trens que circulen fins a Radolfzell. 
El temps se'ns acabava, i calia fer marxa enrera, amb recança, plens de l'ambient tranquil, bucòlic, de la regió, que quan vol també desplega amb força tempestes i mal temps. La natura ens recorda d'aquesta manera que la història d'aquesta contrada ha contemplat guerres amb l'afany de dominar-la per la seva bellesa. De música de fons, ens queden les tonades del Bodensee, d'un llac de Constança que com a petita Constantinoble, guarda les portes del Rin. Un altre cop d'ull a l'enllaç de les fotografies que vam fer, i també us recomanem força vídeos de la zona a internet. 

Sergi