diumenge, 27 de desembre del 2015

PEDALANT CAP A LA PLATJA

Aquest 2015 el paisatge més destacat ha estat el mar des de la platja del Remolar. Pendents d'esdeveniments socials que han atret l'atenció la gairebé tothom: la crisi econòmica va de la mà de la crisi política. Hem tingut força eleccions que traslladen la responsabilitat als polítics, però estem en un punt d'inflexió. I per això, l'activisme al voltant de la mobilitat s'ha esmorteït. Per sort, no crec que sigui una cosa negativa. Tot i la minva d'assistència a les reunions mensuals, hem continuat seguint i estant atents als fets petits o grans que s'han esdevingut. 
A nivell general, podem recordar la recent Cimera conta el Canvi Climàtic a París. O la feina feta més aprop: amb la plataforma Delta Viu per intentar controlar la urbanització de la nostra comarca, sobretot el delta, o la plataforma per la Qualitat de l'Aire, per intentar reduir la contaminació motoritzada a l'Àrea Metropolitana. Per desgràcia, som conscients dels resultats minsos més enllà del toc d'atenció per als nostres conciutadans. Les eleccions han ratificat la continuïtat d'un projecte social i polític que ha portat a la crisi, i que l'any vinent s'agreujarà. Perquè la sortida del cul-de-sac només es pot fer amb una transició a un altre model econòmic. Acabem l'any amb les notícies de l'escàndol de la Volkswagen, que repercutirà al Baix Llobregat. També l'augment temporal del trànsit privat gràcies a la reducció electoral d'un IRPF a descomptar a la propera declaració de renda i la baixada relativa del preu del petroli. Curiosament aquest baixada no s'ha traduït en la reducció proporcional del preu real dels productes, i només ha servit per a falsificar estadístiques com l'IPC. Les obres que s'eternitzen al voltant de les connexions al Baix Llobregat entre autopistes i rondes, o amb el port, i el tren duplicat a l'aeroport. 
Per altra banda, no deixem de pedalar. Els nostres companys de SomBici, amb penes i treballs, van tirant endavant. S'ha incrementat el nombre de bicicletes circulant, tant pel que fa al cap de setmana, com entre setmana. I la introducció de la bicicleta elèctrica s'està fent progressivament. És un fenomen global, la fabricació i venda de bicicletes no para de créixer a tots els continents. Fins i tot a la Xina s'ha convertit en aliada del progrés del país, i s'ha deixat d'estigmatitzar-la com a símbol de pobresa. Als Estats Units les ciutats estan remodelant amb èxit els centres urbans aplicant precisament un model europeu. Poques coses calen: una xarxa practicable que comuniqui les poblacions, ben senyalitzada, uns aparcaments segurs, i les ganes d'un mateix de pedalar. Així podreu contemplar amb serenor la mar que s'obre davant dels nostres ulls, i si no ens atrevim a banyar, sempre podrem passejar per la vora de la platja. Que tingueu un Bon Any nou, i un bon record per a tots els nostres companys. 

Sergi