divendres, 16 d’octubre del 2015

VOLTA PER L'ESTANY DE BANYOLES

Aquest cap de setmana passada vam estar a Banyoles. Feia anys que l'havíem visitat, una per plaer, i l'altra quan es va celebrar una reunió de la CCUB, la Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta, també fa anys. D'entre la gent que hi va participar aleshores, l'Albert Garcia, va assistir precisament a un programa de Ràdio Banyoles l'abril passat sobre mobilitat. La veritat és que aquesta vegada vam poder gaudir més tranquilament de la capital de la comarca. El diumenge va lluir un bon sol de tardor que mostrava l'estany i els seus voltants amb el seu encant. A petita escala veiem reproduït el llac de Constança que hem visitat per vacances. L'estany al mig, envoltat de petits turons que l'encerclen, i ben aprop altes muntanyes que formen part dels primers estreps dels Pirineus. L'orografia del terreny, i del pla, permet que la bicicleta estigui ben present a Banyoles i els seus voltants. La volta al llac és un clàssic familiar, amb parades de lloguer i el centre de BTT aprop. És habitual veure circular bicicletes de turistes i de residents.

En aquest sentit, podem veure com la bicicleta de passeig i la de BTT acaparen l'atenció dels usuaris de la bicicleta. Entre el lleure i l'esport, ens hem oblidat de la bicicleta com a opció de transport i mobilitat sostenible, com a mitjà de comunicació entre les poblacions de la comarca. La mancança d'una xarxa de camins a peu i en bicicleta que connectin les poblacions del Pla de l'Estany, i amb les comarques properes, com el Gironès o l'Empordà, són de jutjat de guàrdia. Les carreteres només estan pensades per als vehicles motoritzats, amb vorals estrets, on el cotxe és el rei. I les opcions dels riu Fluvià o el Terri semblen marginades com a vies cicloturistes, malgrat l'exemple exitós de la propera Via Verda del Carrilet d'Olot.

A Banyoles, s'han quedat només amb el tren pinxo, deixant de banda la importància del carrilet que unia Banyoles amb Girona. El trenet sense via de comunicació serveix de poca cosa. I dir que les coses tal com estan ja van prou bé, és una actitud cofoia. No es tracta d'engrandir l'estany per fer-lo tant gran com el Bodensee, ni tot de rutes en bicicleta per tot arreu. Amb que s'executés la Xarxa Bàsica de la Bicicleta per a la comarca n'hi hauria prou per a que la perla de Banyoles es pogués mostrar a tothom, sense l'avarícia d'amagar-la al fons del calaix. El turisme al Pla de l'Estany encara té moltes possibilitats per desenvolupar.

Sergi