dijous, 30 d’agost del 2012

Rodant a la vora del Maas de Limburg

Ara que l'estiu comença a esvair-se juntament amb la calor i la sequera tant llarga que patim a Catalunya, faré un resum dels dies de vacances en bicicleta que hem passat al país baix de Limburg. Aquesta regió s'estèn des de Flandes, a la Bèlgica, fins a Holanda, al nord. El seu eix el marca el riu Maas, que dóna nom a la més coneguda ciutat de Maastricht. És un riu navegable que segueix paral.lel al Rin, i que per tant, s'ha convertit en una zona de frontera: de pas i de guerres, tant per anar del nord al sud, com per anar de l'est a l'oest. És un país força planer, per sobre del nivell del mar, tot i que no massa, que presenta una plana humida per l'aigua que la gent ha transformat en granges extenses, que omplen de cultius. Aquest verd es combina amb el verd dels boscos i el blau del cel. Enguany no han tingut un estiu gaire normal tampoc, més aviat s'ha endarrerit i ha alternat dies de pluja amb dies de forta calor, però menys que aquí, això sí.
Si voleu gaudir de la bicicleta, cap problema. Entre Holanda i Alemanya, trobareu rutes ben senyalitzades, camins aptes per fer a peu, en bicicleta, amples i prou espaiosos. Al costat de totes les carreteres trobareu un vial a punt, i com a norma, hem de ser respectuosos amb la gent, ja que allà, els conductors de cotxe sempre et donen la preferència. I podreu portar la bicicleta al tren o llogar-ne una allà mateix, una setmana surt per 50€ per a una bicicleta hibrida ben equipada, tot un luxe.
Si encara no us cau la bava, encara us meravellareu més de que la majoria de la gent gran va en bicicleta pels pobles, i gairebé la meitat d'ells ja porten bicicletes elèctriques. Tant grans com les que coneixem de tipus holandès, però d'alumini, completíssimes, i acostumen a portar la bateria al portaequipatge. Tot i ser més cares que les que roden per aquestos vorals, la relació de qualitat preu és més gran, i s'imposen. Allà, malgrat el temps, tenen el cap molt més clar que a Catalunya. 
Podeu fer les rutes que volgueu, de tipus agroturista, culturals i històriques, de natura, tot ben senyalitzat. Si cal creuar el Maas, endavant si els ponts queden lluny, hi ha transbordadors d'una riba a l'altra que et cobren 0,50 cèntims. Encara més, hi ha vaixells que porten les bicis riu amunt i riu avall, parant a cada poble on baixen i recullen als ciclistes que visiten la regió. En un dia bo, a cada parada s'ajuntaven trenta per pujar i altres més també per baixar. A cada lloc trobareu el seu ajuntament, el seu castell amb un jardí ben formós, doncs tenen una gran passió per això, i els seus molins, alguns visitables i altres que ja no estan en condicions. De la gent, us puc dir que per poc holandès que sàpigueu ja s'espavilen, i amb l'anglès cap problema. Són prou simpàtics, i els preus raonables: si voleu fer comparacions, tant l'allotjament com el menjar no són més cars. Jo diria que el cost de la vida és més baix a Limburg, potser a banda de la compra d'habitatge, és clar. 
El dia que trobeu aquestos noms, feu-hi cap, segur que us agradarà visitar-los: Venlo, Arcen, Broekhuisen, Horst, etc... Podreu seure en una bona terrassa i prendre un plat complet acompanyat d'una Hertog Jan, una molt bona cervesa que s'elabora a la regió. Les següents fotografies us donaran una mica la idea d'aquest Limburg ben especial. Com diuen allà bonic país, "moi land".

Sergi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada