dijous, 21 de maig del 2009

PEDRA SECA AL MONTBAIG

Aquest dimecres, 20 de Maig, Festa Major del nostre poble, l'Ajuntament ha organitzat una excursió molt interessant. Un passeig pels boscos del Montbaig, per tal de donar a conèixer un tros de l'antic camí Ral, la recuperació d'algunes barraques, marges i parets de pedra seca i veure les feines de neteja que s'ha fet en les zones mes afectades per la ventada.


De la mà dels experts, seguim l'itinerari marcat, aturant-nos en els llocs d'interès. En primer lloc passem per un tram del camí Ral que han desbrossat i ara ha quedat al descobert. És un tros de camí romà que en l'època medieval va tenir molta importancia, doncs era el que venia de Barcelona per anar cap a Vilafranca i en la nostra vila es creuava el riu.

Continuem muntanya amunt, veient els efectes del vent i els treballs de neteja que hi estan fent.

Pel camí anem veient els murs de pedra, fent els bancals on antigament hi van haver vinyes, fins que la filoxera, a finals del segle XIX, les va arrasar. Els pagesos, però, van continuar l'explotació agraria amb cirerers, garrofers i d'altres espècies de conreus. Per això la importacia de les barraques de vinya, que servien d'aixopluc, per guardar les eïnes, assecar-hi fruits secs... , fetes també amb pedra seca, o sigui sense utilitzar cap mena de ciment. Anaven posant les pedres, amb molta destresa, una sobre l'altre, encaixant-les perfectament. A la cúpula les pedres estan posades de manera que una pedra aguanta l'altre.

Amb el temps, aquestes barraques s'han malmès i per això ara les estan recuperant, seguint la mateixa tècnica i poder així donar a conèixer aquesta arquitectura popular del nostre passat.


Vam acabar al Centre d'Interpretació del Paisatge de l'Ermita de Sant Ramon, on hi havia uns panells informatius i ens van oferir un bon vermut.



No ha sigut una sortida en bici, però crec que és força interessant i ens descobreix una mica de la nostra història.


Per això us la recomano per a fer-la tot passejant i gaudir del paissatge, doncs el camí és força pendent per a fer-la en bici. De tota manera, si algun valent s'hi anima, la pot fer pedalant!



M.Àngels







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada