dilluns, 29 d’agost del 2016

VIA BONNA

Enguany no ens hem bellugat gaire amb la bicicleta. En tot cas, hem pogut aprofitar el temps per conèixer prou bé Bonn, l'antiga capital de la RFA. És una ciutat situada a la riba esquerra del riu Rin, del qual heu de tenir esment que neix als Alps i mor al mar de l'Atlàntic Nord, des del sud s'enfila cap al nord. La ciutat va néixer amb la conquesta per l'imperi romà de la Germània inferior què en deien, deixant el riu com a frontera. Més avall van fundar Colònia, i aquí van situar un campament militar amb el nom de Castra Bonna. A l'altre marge del riu es troba la desembocadura del Sieg, i els turons de les Set Muntanyes, que s'aixequen prou alterosos damunt d'una zona relativament plana. En aquest punt el corrent té força per arrossegar les naus, i per fer-les suar si volen pujar riu amunt. Al voltant del Rin gira aquesta ciutat i la seva conca. D'aquesta manera us podeu fer una idea de que per allà passa una de les rutes més freqüentades pels cicloturistes, tot ben senyalitzat i preparat per fer el recorregut des del naixement si es vol i es té temps.

Dintre de la ciutat, que no us cregueu que és gaire gran, us podeu bellugar per tot arreu en bicicleta sense gaires problemes. Hi ha molt respecte, i en tot cas, cal anar amb compte pel centre comercial, el qual està força atapeït i que obliga a baixar de la bicicleta per necessitat. Per la resta, una bona senyalització i un mapa de la ciutat que podeu trobar per internet o a l'oficina de turisme us permetran gaudir dels diferents recorreguts, i de les connexions riu amunt o avall, o amb altres poblacions de la zona, tenint en compte que s'han de pujar turons de tant en tant d'una alçada considerable. Des de Bonn us podríeu arribar a la zona volcànica del sudoest, i també al parc natural de l'Eifel, que anomenen així, i pel cognom sabreu d'on venia la família del famós enginyer francès. El tren us pot acostar a la regió, i endinsar-vos en aquestes muntanyes que demanen una certa condició física. Teniu bon transport en autobús també, és clar.

Per creuar el Rin trobareu ben a mà tres ponts molt grans. Amples i aptes per als busos i tramvies que van al mig, els cotxes i els vianants i ciclistes als laterals, amb una amplada mínima de tres metres per a cadascun. Si algun pont us queda una mica allunyat, no patiu, normalment trobareu entremig algun transbordador que per poc més d'un euro us porta amb la bicicleta a l'altra riba. Per la banda dreta, es troba l'aeroport Konrad Adenauer, que dóna servei a Colònia i Bonn, tant amb bus com amb tren, a una hora de viatge. En aquest costat del riu us recomano visitar la zona del riu Sieg, una esglèsia especial, amb dos claustres aixecats a banda i banda, i fins i tot, animar-vos a pujar al Drachenfels, la muntanya del drac. Això sí, si no esteu molt entrenats, podeu pujar amb el seu funicular, o pel camí, a peu, o dalt dels rucs i matxos que us pujaran com es feia abans, i que trobareu al costat de l'estació del tren. A la seva porta, un bon aparcament de bicicletes. Nosaltres vam pujar a peu, i Déu n'hi do!. Ara la vista des de dalt és fantàstica, com si fos el Tibidabo més o menys, i el paisatge impressiona. El funicular està molt bé, i té parada intermitja per visitar el seu castell romàntic.

Respecte a Bonn mateix, podeu visitar el centre, els grans museus, la universitat i el centre administratiu ple d'edificis governamentals, i d'empreses multinacionals. Ben aprop s'hi troba un enorme parc, Gronau, verd i espaiós on celebren actuacions, fires i altres esdeveniments a l'aire lliure. És el gran pulmó verd de la ciutat. És una ciutat força agradable, a escala humana, i que us recomano visitar abans que l'especulació urbanística l'enlletgeixi una mica. De moment, espero que gaudiu amb algunes fotos que vam fer de tot allò.

Sergi

1 comentari:

  1. Lllegint i agraint aquestes línies, que parlen de la ciutat de Bonn, se'm fan les dents llargues. I, entre d'altres coses, això em confirma que Europa comença als Pirineus.

    ResponElimina