diumenge, 26 d’abril del 2015

VISITA AL MUSEU I A LES TERMES ROMANES DE SANT BOI AMB SANT JOAN DESPÍ CYCLE CHIC

Foto a Sant Joan Despí abans de sortir.
Avui hem gaudit d'un matí de diumenge combinant la bicicleta amb la cultura. Hem anat a conèixer el grup Sant Joan Cycle Chic que tenen un Facebook i un bloc on podreu trobar les activitats que fan. Pels qui no ho sabeu, Cycle Chic és un moviment creat pel fotògraf i director de cinema Mikael Colville i mostra que pots desplaçar-te en bici sense perdre l'estil, portant roba de cada dia o roba elegant, sense necessitat de vestir-te completament d'esport. I és que la bicicleta no és només un esport, és també un transport de cada dia. Per tant, activitats com la d'avui són, sens dubte, una molt bona manera de normalitzar l'ús de la bicicleta i, a la vegada, són sortides on la gent s'ho passa bé i on es poden combinar les pedalades tranquil.les amb activitats de tipus cultural o de natura.
Tots i totes ens ho hem passat prou bé i sense cap incident exceptuant una punxada que sempre serveix d'oportunitat per aprendre o repassar coneixements mecànics bàsics de la bicicleta.
Servidora, o sigui, qui escriu aquest article, ha aprofitat per vestir-se de pubilla catalana i, així, anar ben elegant en bicicleta, típicament de diumenge festiu.

Podeu veure les fotos al Facebook de Sant Joan Cycle Chic.
Marta

diumenge, 12 d’abril del 2015

VOLTES PER LES BORGES

Quan aquesta Setmana Santa passava, vam fer un recorregut no gaire habitual per als rodapins. Vam anar a parar a les Borges Blanques, la capital de la comarca de les Garrigues. Com que en  altres llocs del país estava tot ple, i una veu interior, la qual cercava pau i tranquilitat per al cos i l'esperit, esmentava pobles de les planes centrals. Preferiblement comunicats amb tren, que malgrat horaris d'escàndol per al segle XXI, permetria amortitzar la durada del viatge. La primavera és la millor època per visitar aquestes zones, que com diu la dita, tenen "nou mesos d'hivern i tres d'infern". Els camps estan adornats per les flors dels fruiters i de les herbes aromàtiques; el verd de les oliveres i dels cereals estén la seva catifa. 
Com que era la primera vegada, vam anar a fer l'exploració a peu. D'entrada, la web de turisme de Lleida, i la del mateix ajuntament de les Borges, ja ens donen prou explicacions. També és aconsellable mirar el mapa de la zona, o consultar la web dels Pedals d'Urgell. Us adonareu que tenim més possibilitats de les que ens podíem imaginar, i que podem preguntar a la gent, qui hospitalàriament us orientarà i aconsellarà sense cap problema.
El primer dia ja vam fer agafar el Canal d'Urgell, aprop de l'estació de tren, creuant un pas soterrat, que us deixa a la dreta el camí en direcció al recorregut dels Nou Salts. Heu d'anar en compte amb uns panells, s'haurien de desmuntar, diuen de creuar a peu la via del tren, perquè són anteriors als pas soterrat. El canal va girant cap al nord-est, amb una pista de terra a banda i banda del canal, apta per a tot tipus de bicicleta. Aquestes pistes, de tant en tant, es connecten per passeres o pontets sobre el canal. Algunes vegades queden entretallades per alguna carretera, però la senyalització és prou bona per tornar a recuperar el camí sense gaires dificultats. Tot i la presència d'arbres i ombra, us recomanem portar aigua i gorra per al sol. El camí va girant cap a un turó, on el canal baixa el desnivell amb uns salts d'aigua. Aquestos van cap a Juneda. Allà hi trobareu una petita zona de pícnic i aigua. Seguint cap a l'oest, arribarem a la segona i primera màquina, uns altres salts on abans es generava l'electricitat gràcies a les turbines que impulsaven els generadors. Arribarem a Juneda, on podreu visitar el casc antic, amb uns bons porxos, allà en diuen perxes, que us permetran descansar. Us recomanem que pugeu amunt del carrer per contemplar la plana de les Garrigues i les muntanyes del Montsec, fent de contrafort a les del Pirineu, que s'estenen de bat a bat, mostrant encara els cims nevats. Sortint de Juneda, anem a buscar el canal cap al sud-oest, en direcció a la casella del Tei, i des d'allà arribarem a les Borges per la banda sud.
El següent recorregut va començar per agafar el tren i baixar a la Floresta, on podreu veure, a més del casc antic, el seu castell i un pou de glaç molt ben conservats. D'allà vam agafar una carretera secundària poc transitada que porta cap a Arbeca. Allà també vam pujar a l'esplanada més alta, on es trobava el castell d'Arbeca. Va ser molt famós, i  d'això només en queda el col.legi i una magnífica talaia de la comarca. Baixant d'Arbeca, no com diu la dita, vam anar a buscar el canal d'Urgell que s'agafa aprop d'una rotonda. Anant cap a les Borges, guaitàvem un bon tossal abanderat, i el poble de Puiggròs, fins que el canal tomba cap a l'esquerra, passant per la Forestal, una antiga fàbrica, i davalla cap a les Borges.
A l'Hostal Benet vam prendre una bona dutxa, també si voleu un bon menjar. Una altra opció culinària és l'Slàvia, a un costat del parc del Terrall. Encara us recomanaria un altre racó al voltant de les Borges, com l'ermita de Sant Salvador, que us permetrà gaudir contemplant aquesta natura exòtica, però també esponerosa en aquestes dates. Des de dins, encara sentireu la tonada i els versos de la Santa Espina: "Déu va passar-hi en primavera, i tot cantava al seu pas. Canta la terra encara entera, i canta que cantaràs". I si voleu fer un tast visual, en aquest enllaç trobareu unes quantes fotos.

dijous, 9 d’abril del 2015

LA BICICLETA: UN VEHICLE PER HUMANITZAR LES POBLACIONS


La Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta, CCUB, associació en la qual Bici Baix Llobregat estem integrats, ha elaborat un document dirigit a totes les formacions polítiques que es presenten a les eleccions municipals. Aquest document no és només un llistat de coses per a la bicicleta; sinó que va molt més enllà. Vol promoure un concepte de mobilitat global. Sobretot normalitzant la velocitat dels diferents mitjans de transport i usuaris de la via pública. D'aquesta manera  totes les poblacions de Catalunya es convertiran en llocs més amables, segurs i sostenibles per a viure-hi.


El document permet adaptar-lo a la realitat de cada municipi. De moment, ja ho hem fet amb Sant Boi, i animem a tots els ciutadans del Baix Llobregat a fer lo mateix en la seva població.

Marta

dilluns, 6 d’abril del 2015

CARXOFADA AMB BICICLETA


El passat diumenge 29 de març i amb motiu de la tradicional Festa de la Carxofada que cada any se celebra a Sant Boi de Llobregat, els nostres companys de SomBici van organitzar dues rutes amb bicicleta 
per anar a veure els camps de carxofes del parc agrari. L'activitat va tenir prou èxit i la primera sortida ja estava plena de gent. Aquí en teniu algunes fotos:



Primera sortida. A tope de gent!
Al camp de carxofes

Tot a punt per sortir