L'any 2013 es compleixen els 200 anys del naixement de Richard Wagner, i enguany se li dedicaran moltes audicions. D'entre les seves obres destaquem la seva recreació dels poemes de la mitologia germànica, com la de l'Anell dels Nibelungs. Per això aquest article el dedicarem al viatge en bicicleta que vam fer l'any passat per la regió alemanya del Baix Rin, NiederRhein, que pertany al land de NordRhein-Westfalia, tocant a la regió de Limburg, de la qual ja vam parlar en un anterior post.
El nostre viatge pel Baix Rin va començar el 25 de juliol per anar cap a Kevelaer. Vam dormir també a Kleve o Cleves. Des d'aquestos dos llocs, i en una setmana, vam poder veure Weeze, Wissen, Goch, Kalkar i Xanten. Kevelaer és una ciutat consagrada al camí de Sant Jaume, doncs des d'allà parteix una de les rutes que apleguen els pelegrins del nord d'Europa, tant per terra, com sobretot, dels qui arribaven per mar. Les seves belles esglèsies i temples de diferents confessions s'apleguen en aquesta ciutat, la qual acull romiatges com els de la ciutat de Colònia. Aprop de la ciutat es troba un castell fantàstic, i l'aeroport de Weeze. Des de Kevelaer vam enfilar el camí de Kleve, passant per Goch, força animada i comercial, lluint amb orgull un passat medieval que combinen amb l'esperit comercial i cultural.
El terreny pla del país el fa agradable per anar en bicicleta, doncs no canvia gaire respecte als Països Baixos, però també és una zona de frontera, un encreuament molt disputat pels pobles a la vora del delta del Rin, i proper al riu Maas. Així ho testimonia l'altra capital de la regió, Kleve, on s'alça per damunt dels seus turons la torre del castell. Aquestos turons de no gaire més d'un centenar de metres s'aixequen paral.lelament durant una cinquantena de quilòmetres al costat del Rin. I des d'allà es domina tota aquella planúria i els seus rius.
Qui no s'enrecorda de la famosa princesa de Cleves? a algú encara li sóna el nom del príncep Maurici, Moritz, en germànic ves per on, i rei de la llunyana Prússia. A més de l'eix del Rin que va del sud cap al nord, també existeix l'eix de l'oest cap a l'est, per la parla el PlattDeustch, i que culturalment s'ha batejat com la ruta Voltaire, aprofitant la visita que volia fer el famós literat i filòsof al príncep per debatre amb ell sobre la millor manera de governar el món. Des de Kleve, en alemany, i Cleves, en holandès, podeu visitar Kalkar i Xanten. Els camins estan ben traçats i senyalitzats, tant per la vora de carreteres, com per entremig de boscos i camps, on trobareu paisatges tranquils plens de verd. A Kalkar vam descobrir que va pertànyer a la lliga Hanseàtica, i de la llista escolar de ciutats em sonava el seu nom, però no sabíem on s'hi trobava. De la prosperitat passada gaudireu d'un centre molt bonic, conservant l'aura d'aquells temps d'esplendor medieval. Abans de Kalkar, trobareu el castell de Moyland, que en la seva parla Moi vol dir bonic. No deixeu de visitar-lo: el castell resumeix l'agitada història de la regió, i actualment acull el museu de l'artista modern Joseph Beauys. Si no us crida tant el seu nom, no deixeu de visitar el jardí, amb les seves plantes, i contemplar les escultures modernes que l'embelleixen, fins i tot una d'en Tàpies! A Moyland trobareu una de les estacions de recàrrega de bicicletes elèctriques que formen part de la xarxa regional: E-bike-ladestationen. A més a més, les podeu llogar, quin luxe!
Bé, i on paren el Sigfrid i Gudrun?, encara no els hem vist! Doncs es troben a Xanten, Sancten en llatí. La darrera perla de la contrada, i el tresor amagat dels Nibelungs. A Xanten es troba una imponent ciutat a la vora del Rin de l'imperi romà, encara en procés d'excavació. Acull un museu impressionant, un dels millors, amb la reconstrucció museitzada de diferents edificis destacats: a més d'una mansio, trobareu un circ, les muralles, el seu temple i altres parts visitables. Podeu passar tot un dia sencer. Al seu costat s'alça el turó de la ciutat medieval, que mostra tot el seu encant esplendor, amb una catedral plena de retaules magnífics, que podeu veure per davant i per darrere. Travessant la porta d'entrada de la muralla trobareu el museu dels Nibelungs, doncs el poema el fa originari de Sancten. Aquest és un dels principals atractius turístics de la ciutat, que parla de l'alta edat mitjana i de les seves llegendes. Si us voleu sentir com un cavaller dalt de la vostra bicicleta, no ho dubteu, enfileu el camí del Rin. Aquí trobareu algunes fotos relacionades amb el viatge i la mobilitat.
Sergi
L'àlbum de fotos de l'últim enllaç no és públic.
ResponEliminaGràcies.
Si ens voleu enviar el vostre email, us hi donarem accés.
ResponElimina