diumenge, 21 d’agost del 2011

Porto Amunt, Porto Avall

Porto-Nord de Portugal
Una setmana per a visitar Porto, al nord de Portugal, i els seus voltants donen per a molt, però encara et quedes amb ganes de tornar. Si voleu agafar al bicicleta us recomano que estigueu una mica preparats per a pujar i baixar pels seus turons. I fins i tot, una bona bicicleta elèctrica! Aquesta ciutat a la vora del riu Douro i a la desembocadura amb l'Atlàntic és com una balconada encarada al riu, i al davant, ens trobarem Vilanova da Gaia, on hi ha els famosos cellers de seu vi dolç. Riu amunt i avall veureu les antigues barques per a transportar les tines, ara més aviat com a decoració. De fet, i com sempre, les grans vies de comunicació seran gràcies als rius. Rius com el Douro a Porto, o el Lima, a Viana do Castelo, o el Leme a Vila do Conde. I aquestos rius relliguen la costa amb l'interior, ple de turons i valls verdes que ens recorden que Galiza està a tocar, i que formaven l'antiga Gal.laecia romana. Tot i que s'estan fent millores per a circular en bicicleta, encara queda molt per a desenvolupar-se en igualtat de condicions. Però el cicloturisme ens portarà a racons molt bonics, no ho dubteu! En tot cas, un bon consell, a Portugal en general la regla de circulació no escrita és "si passa, passa...". Vull dir que us poden passar a un pam, i cadascú continuar el seu camí. 
A Porto vam bellugar-nos amb una bona xarxa de transport públic, a un preu més barat que aquí, de moment. Tenen un bitllet combinat anomenat Andante, que dura 3 dies i costa 11€. L'autobús té un bon servei, i disposen d'un servei de metro que ha arraconat els vells tramvies. Només queda el tramvia do Carmo, o del Carme, per als turistes. Cal dir també que la xarxa d'aquest metro és extensa i amb bones interconnexions. De fet, es tracta d'una xarxa de tramvies, semblants al Trambaix. Són senzills, còmodes i amples. I de manera similar, trobareu els seus trens. En diuen "comboios" i tenen l'estació principal a Campanha, pronunciada Campanyà, tot i que mantenen l'encantadora estació central de Sao Bento, o Sant Benet, amb el vestíbul de rajoles decorades amb fets medievals. Amb el tren arribareu a les afores, i podreu anar fins a Guimaraes, Vila do Conde, o Viana do Castelo.  Es pot portar la bicicleta de franc en els trens. Malgrat el predomini absolut del cotxe, els seus centres històrics magnífics són de vianants, i podeu passejar tranquilament. També estan començant a fer servir vehicles elèctrics a les ciutats, com els de Correus, o bé Microbusos com el de Viana.
La mobilitat amb una visió global encara no és gaire evident a Portugal, però el seu servei és decent i no el deixen perdre. Es volia reduir el servei de la línia que va fins a Galícia per Valença do Minho i Tuy i van posar el crit al cel. També heu de pensar que a la porta de l'aeroport de Porto trobareu els taxis, el cotxes i autobusos, i una magnífica estació de metro que en mitja hora et deixa al centre de la ciutat! Les comparacions amb l'accés al dinosaure de la Terminal 1 de l'aeroport del Prat són esfereïdores.
Podeu donar un cop d'ull a les fotos a veure què me'n dieu, i si voleu alguna adreça, us la passo amb molt de gust, tant com el plaer de tornar-hi a Porto. Ja veieu que la morrinha i la saudade s'encomanen!

Sergi 


1 comentari: