diumenge, 17 de novembre del 2013

Gavà amb Històries

Aprofitarem el temps plujòs d'aquest cap de setmana per a escriure una petita crònica que teníem pendent de la sortida que vam fer a Gavà. La nostra companya Judit es va encarregar d'organitzar una excursió per la seva ciutat. Va ser de tipus familiar, ajudada per l'Eduard, i els seus amics, que vam passar un bon dia. La Judit ens va venir a recollir a la colla santboiana i barcelonina, i vam anar cap a Gavà pel parc agrari. Vam entrar per l'estació i Rambla amunt. Havíem quedat a la porta del Museu de la Ciutat amb la seva família i més amics que s'hi van afegir. L'objectiu era fer una visita guiada al recent recuperat refugi antiaeri de Gavà. Vam guardar amb comoditat les bicicletes al mateix museu, i mentre esperàvem la nostra guia, vam visitar l'exposició "El Sexe a l'Època Romana". Un entrant molt interessant i engrescador. 
El primer plat era un recorregut pels edificis destacats de la Rambla gavanenca i les històries que cadascun representava, sobretot del període que va dels prolegòmens de la Guerra d'Espanya fins a la Dictadura franquista. Començant pel mateix museu que era la casa d'un destacat membre de la burgesia gavanenca i catalana. Tant de l'edifici dissenyat pel Gatpac i que va allotjar la Cooperativa Agrària, abans i després de la contesa. Altres llocs destacats per la nostra guia van ser el Casino, algun Ateneu, així com un carrer que corresponia a un tram del Velódrom de Gavà. La riquesa acumulada durant la neutralitat de la Primera Guerra Mundial va comportar moltes edificacions, com podia ser també el complex de l'American Lake. I d'aquesta riquesa a les lluites entre treballadors i burgesos, que van desembocar en la guerra. Tant uns com altres la van perdre, i la nova classe dirigent els va escombrar a tots dos. 
El segon plat va ser el refugi antiaeri de Gavà. Va ser construït pels treballadors, sobretot els de la fàbrica Roca, que va passar dels sanitaris a l'armament, sent per tant, objectiu militar. L'entrada es fa per la banda de l'estació de tren, i està ben endreçada, amb un bon accès. Les explicacions de la guia, recolzades en elements multimèdia, ens van fer reviure aquells moments tràgics. Les paraules finals del vídeo amb els avis que la van patir eren molt sínceres. Cal felicitar a la nostra guia que ens va donar unes bones explicacions, ben emmarcades i objectives.
Tornant al present, vam anar a recollir les bicicletes per agafar el camí que ens portaria a una Hípica de Gavà, doncs els que no marxaven a casa havíem quedar per anar a dinar a "La Ratera". En un lloc especial, una petita urbanització estival dels anys seixanta i setanta, que ofereix un racó amable i unes vistes maques del voltant. Vam gaudir d'un dinar senzill però gustós. Per allà les quatre ens vam despedir dels nostres amics de Gavà, de la Judit i l'Eduard, i companyia, i vam fer via cap a Sant Boi, per la banda del parc agrari. Una tornada salpebrada per una punxada, que el nostre company Francesc va solventar amb el seu "savoir faire" habitual. Un dia de relax, amb una ruta tranquila, però emotiva per les anècdotes viscudes que ens van deixar un bon regust de boca. Com a pàl.lid reflex, us deixem unes quantes fotografies de record en aquest dia tant rodó.

Sergi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada