dilluns, 13 de novembre del 2023

LA GARROTXA COMPLAENT

Aquestos dies de novembre se celebren els vint anys de la creació del Consorci de les Vies Verdes que ha donat a la província de Girona una empenta molt important en l'àmbit del cicloturisme. No només en el camp esportiu, amb la presència de grans corredors esportius que s'entrenen per tot arreu, sinó també en l'àmbit del turisme popular i familiar. Ha estat una font de riquesa que, com un gota a gota, ha permès mantenir el territori. Ha allargat la temporada turística i ha fet que s'allargui i diversifiqui, des del mar a la muntanya. 

Una de les gran beneficiades ha estat la comarca de la Garrotxa, amb la transformació de la via del Carrilet en una Via Verda. S'han connectat els pobles per poder anar a peu i en bicicleta, de manera que tothom hi ha sortit guanyant, sobretot els llocs petits. Aquesta iniciativa que semblava cosa de quatre bojos ha tirat endavant després de superar molts entrebancs, i aquesta empenta ha donat els seus fruits. Caldria fer rodar aquesta exposició, que s'ha inaugurat a Sant Feliu de Guíxols, per fer palès els canvis positius que ha comportat. És un bon moment per fer balanç. I veure que després dels anys, s'ha allargat la xarxa de carrils i pistes per on circular. Però no ens podem quedar adormits, encara hi ha molta feina per fer.

Ara a Girona estan contents amb el futbol, però cal ser-ne conscients que al darrera hi ha padrins interessats en la seva promoció per donar espectacle, poca cosa més per distreure el personal. També passa lo mateix amb l'oferta cultural a la Garrotxa, que es concentra molt a Olot. La celebració del festival Lluèrnia va convertir la capital en una carrerada transhumant entre edificis i llocs destacats. Per no parlar dels embussos de cotxes que volien entrar a la ciutat, alguns dels quals feien mitja volta, com va passar per les festes del Tura. La ciutat d'Olot ja no pot absorbir més trànsit, i com si fos la pobra Barcelona, on no hi caben més cotxes per les Rondes. 

Cal veure com es pot reprendre l'impuls per connectar les diferents poblacions de la Garrotxa, i fer que la gent tingui més opcions per anar a peu i en bicicleta. Per exemple, caldria acabar de connectar i senyalitzar bé el camí que va a la Canya, i des d'allà aprofitar el carril bici que va pel costat de la carretera. Sense oblidar que caldria connectar-lo amb Sant Joan les Fonts, i des de Sant Joan, arribar a enllaçar amb Castellfollit de la Roca. Hi ha trossos fets, però cal acabar les connexions entre els trossos per fer-los operatius. De la mateixa manera, ens trobem que per sota de Castellfollit s'ha fet la ruta cicloturista de Sant Jaume de Llierca, però gent experimentada que l'han provat diu que té defectes. De vegades no es fan les coses en condicions, i cal redreçar-les. Des de Sant Jaume s'hauria fer la connexió amb Argelaguer, i més avall, cap a Banyoles. 

Recordem la ruta del Tren Pinxo que han fet al Pla de l'Estany i que aporta novetats interessants. Però també com al Ripollès, a Camprodon acaben de fer el tros del Remei. Al Ripollès han entès la importància d'anar desenvolupant la xarxa de la Via del Ferro, i com des de Ripoll s'ha allargat aquesta cap a Campdevànol, i enfilen cap a Sant Pau de Segúries. Ara estan fent el tros del camí del Remei a Camprodon. En el fons, aprofiten la Via del Ter, on els rius ajuden a les comunicacions. Potser a la Garrotxa s'haurien de posar amb la Via del Fluvià?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada