dissabte, 30 d’abril del 2016

LES MURALLES DE L'OASI


El diccionari de l'Enciclopèdia Catalana defineix oasi com aquell lloc que "En un desert, illot de conreus i de poblament sedentari, determinat per l'existència d'aigua, provinent sia de capes freàtiques, sia d'un pou, d'una font, d'un uadi o d'un riu". Per als santboians, però també per a l'altra gent del Baix Llobregat, aquest nom ens recorda de seguida el nom de la gasolinera al peu de la carretera de Santa Creu de Calafell, la C-245. Aquesta estació de serveis per a l'automoció manté un estil d'anys cinquanta, que la identifica. Per aquelles ironies de la vida, l'expansió de les carreteres del voltant, i la connexió amb les rondes farà que desaparegui. El cotxe privat continua devorant espai i recursos de la nostra societat, però com que l'economia ja no suporta aquestes obres faraòniques, aquestes tornen a estar parades una altra vegada. A més a més, els camins d'entrada i sortida de Sant Boi presenten talls, sense passos provisionals, la qual cosa obliga a desviar-se, o jugar-se-la passant pels vorals a vianants i ciclistes. Diuen que quan estigui acabat serà molt millor, però ara mateix no es vol arreglar res, ni que sigui també provisional.

De totes maneres, quan a les administracions públiques els interessa, ni les tramitacions ni les obres no es paren pas, ni que siguin de diferents partits polítics. Tenim un bon exemple en l'aprovació del PDU, el Pla Director Urbanístic al Baix Llobregat. Bàsicament, aprovat per la Generalitat i els Ajuntaments interessats. Volen acabar edificant els terrenys amb la qualificació d'urbanitzables que queden al Delta del Llobregat. Tot i l'existència d'algunes contrapartides al mediambient, aquestes serveixen més aviat per maquillar una realitat especulativa. S'exposen raons com la necessitat de donar feina, o de tancar la façana de la ciutat, per justificar que es continua amb la inèrcia que ha portat a la profunda crisi econòmica i social que estem patint. Al sector de Llevant de Sant Boi aixecaran un bloc de set plantes que rivalitzarà amb el campanar i el castell santboià, seguint l'exemple de Vilamarina a Viladecans. Per poder veure com era la nostra ciutat, recorrerem a un dron que ha filmat el nucli històric i els voltants des de dalt. El vídeo ha quedat molt bé a la pantalla de l'ordinador. Fins i tot podem albirar el paisatge riu avall fins a l'Hospitalet, abans que la masia de Can Trabal caigui sota les pales de les excavadores. A on ja no hi arribarem amb el dron serà al Vallès Oriental, on tenim un altre PDU en marxa per al Circuit de Catalunya, i on la plataforma No Ens Vendreu la Moto intenta mobilitzar la població per salvaguardar el medi natural a la comarca, prou malmès.

Des de Bicibaix col.laborem amb els grups que recolzen el recurs contenciós-administratiu que ha presentat Depana. Es va poder aturar l'Eurovegas, però ara hi tornen amb aquest miniEurovegas. Ja veurem què faran amb la nova línia d'alta tensió que baixa de Sant Ramon. No serà fàcil, però si calculem els perjudicis que causarà a la salut dels ciutadans la massificació urbanística, i la contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit, sense comptar amb les condicions laborals més dures que comportarà, no hi ha dubte que val la pena. Cal salvar el Delta del Llobregat, però sobretot la qualitat de vida de tots els ciutadans. Acabarem tenint un desert al voltant de l'oasi, en el qual les muralles ja no seran de pedra, sinó de ciment i fum. I ja no tindrem prou aigua per donar de beure als nostres fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada