dilluns, 18 de maig del 2015

LLUITA PER LA CONSERVACIÓ DEL DELTA I LA NATURA

Aquest dissabte passat, 16 de maig, es va celebrar la jornada reivindicativa prevista sota el lema: En Defensa del Garraf i el Delta, convocada per Delta Viu, i altres organitzacions ecologistes. No només es va fer aquest acte al Baix Llobregat sinó en d'altres més llocs de Catalunya.  El motiu era explicar que la conservació dels valors naturals al nostre país continua sent insuficient. Els interessos privats no estan prou equilibrats amb els interessos públics, i les administracions públiques no actuen equitativament, sobretot enfront de les empreses constructores. Tant pel que fa a l'especulació urbanística com a les infraestructures viàries. El camp està sotmès a un procés de concentració en grans corporacions, que a més volen controlar la distribució a gran escala. Aquest procés ha comportat la gran crisi econòmica que ha empobrit a la societat, i ha mercantilitzat tots els béns naturals, beneficiant a una minoria cada dia més reduïda. Això aboca la pagesia i els espais naturals com els coneixem a la seva desaparició. És un procés que arrenca amb les crisis del petroli, des dels anys setanta del segle XX, i que s'esdevé davant dels nostres ulls.
Aquestos fenòmens són força evidents a la nostra comarca, el Baix Llobregat, i sobretot a la zona del Delta. L'espai geogràfic està sotmès a una forta especulació, on tant els ajuntaments com les administracions centrals i autonòmiques fan el paper de Pilatos. En teoria, la figura legal del Parc Agrari hauria de protegir els conreus. A la pràctica els transforma en una reserva d'indis, on tot lo que queda fora està sotmès a una possible urbanització, planificada en funció de les necessitats particulars. Com a exemples, ens podem fixar sobretot en els ajuntaments de Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat, una zona d'expansió subordinada a la ciutat de Barcelona. 
Pel que fa a la mobilitat, les grans infraestructures viàries, siguin autovies o ferrocarrils, trinxen l'espai natural en nom de la utilitat pública, potestat en mans d'administracions públiques, les quals compensen molt poc les destrosses que provoquen. Aquestes grans obres, de grans dimensions però que realment no ocupen a gaires treballadors, actuen de muralles a la mobilitat dels ciutadans. L'efecte és que van retallant uns espais que després seran urbanitzats i omplerts de ciment, amb algun trist parc, quan no una plaça dura, que requereixen poc manteniment. La recent aprovació del PDU per part de la Generalitat, i a instàncies dels ajuntaments, fa evident que l'Eurovegas va ser una cortina de fum per amagar la planificació urbanística d'altres espais més reduïts del Delta.
Per aquestos motius, Bicibaix es va adherir a aquesta convocatòria. Vam sortir en bicicleta des de Sant Boi, i fent una breu aturada al sector Llevant, vam fer un bon tomb per la zona agrícola fins arribar al Parc del  Calamot, a Gavà. No hi érem massa gent, per ser dissabte i la calor que feia. Tanmateix, vam estar contents de poder donar testimoni públic de la importància de defensar el medi natural i el progrés econòmic tradicional, arrelat al territori i que beneficia al gruix de la nostra societat. Cal que puguem lliurar als nostres infants un futur més sa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada