diumenge, 7 de juliol del 2013

TUTORIAL DE COM ENSENYAR A ANAR AMB BICICLETA (NIVELL 1)

 TUTORIAL DE COM ENSENYAR A ANAR AMB BICICLETA (NIVELL 1)

Us presentem un petit tutorial dirigit a les persones que vulgueu ser monitors/es i muntar la vostra pròpia biciescola en el municipi on visqueu, o participar en la que tenim actualment a Sant Boi de Llobregat. Aquest tutorial mostra els diferents passos a seguir per ensenyar a anar amb bicicleta des del nivell inicial.

El nivell 1 seria agafar l'equilibri sobre dues rodes. Si la persona adulta va començar a anar amb bicicleta de petita, però va caure o va tenir una mala experiència, segurament tindrà més por que si és la primera vegada que puja a una bicicleta, però igualment podem ajudar a superar aquesta por, fent servir diferents mètodes, tal i com ens mostren aquests vídeos:

0 Presentació (resum de tot el que fem)

1r pas. Caminar amb la bicicleta, 

2n pas. Arrencar i fer el patinet

3r pas. Pedalar ja sobre dues rodes

4t. Aprendre a frenar bé 

5è. Més exercicis d'habilitats amb bicicleta.


0. Presentació de la biciescola from Bicibaix on Vimeo.


TUTORIAL DE COM ENSENYAR A ANAR AMB BICI (NIVELL 1):

No hi ha una única manera d'ensenyar aquest primer pas. Però, en tots els casos, el més important és transmetre confiança i tranquil.litat a la persona que aprèn, alhora que el procés ha de ser pas a pas i sense voler córrer, adaptat al ritme d'aprenentatge de cada persona.

1r pas: caminar assegut amb la bicicleta entre les cames sense posar els peus als pedals:

Fem seure la persona aprenent damunt una bicicleta de barra baixa i que pugui tocar de peus a terra. Podem treure els pedals de la bici per ajudar-li millor a agafar l'equilibri sobre dues rodes. Ha d'acostumar-se a caminar amb la bicicleta entre les dues cames per un espai totalment tancat al trànsit de cotxes. És ideal un pati interior d'una escola, centre cívic, etc. També es pot anar a un parc, una plaça o vorera ben ampla i amb el mínim de vianants possible, però és millor un recinte tancat. D'aquesta manera, la persona es va acostumant al moviment i a l'equilibri de la bicicleta, a frenar de manera suau i progressiva, pas imprescindible que cal ensenyar des del principi i anar practicant en tot el procés d'aprenentatge! També aprèn a girar cap a un costat i cap a l'altre i a preveure els possibles obstacles que trobi en el seu camí. Unes imatges d'aquest primer pas:

1r pas. Caminar amb la bicicleta from Bicibaix on Vimeo.


2n pas: aprendre a arrencar i posar ja un peu en un dels pedals fent el patinet:

En aquesta fase de l'aprenentatge posem ja un pedal a la bicicleta i hem de fer practicar a l'alumne/a tots els passos anteriors altra vegada, fent com si la bicicleta fos un patinet, per a que els vagi automatitzant: saber arrencar, frenar progressivament, preveure obstacles a temps ...

2n pas. Arrencar i fer el patinet from Bicibaix on Vimeo.


3r pas: començar a pedalar amb els dos pedals:

Això costarà més depenent de l'aprenent, de les seves habilitats personals, experiències anteriors, si és algú que va caure de petit i va tenir una mala experiència, etc. Però la majoria de persones adultes de totes les edats ho poden aconseguir. També s'adonen que després d'haver fet els primers dos passos, la cosa no sembla tan difícil. Aquí el monitor/a té també l'opció de donar una mica d'ajuda agafant l'aprenent per darrera el seient tal i com s'acostuma a fer amb la mainada. No obstant, tot el que pugui fer la persona per ella mateixa és imprescindible, i hem d'aconseguir que sigui el més autònoma possible. És també molt important dir als alumnes que posin l'esquena recta, una mica cap enrera, i que, de manera relaxada, agafin el manillar mirant sempre cap endavant:

3r pas. Pedalar ja sobre 2 rodes from Bicibaix on Vimeo.


4t pas: aprendre a frenar bé:

Quan l'alumne/a ja comenci a aguantar-se sobre dues rodes, és molt important de nou fer-li practicar la manera d'arrencar i, sobretot ENSENYAR-LI A FRENAR DE MANERA SUAU I PROGRESSIVA, MAI DE COP,  i practicar-ho moltes vegades fins que ho faci de manera automàtica. Llavors li hem d'ensenyar a girar cap a un costat, cap a l'altre, a fer una volta per canviar de direcció i que PUGUI PREVEURE ELS POSSIBLES OBSTACLES QUE POT TROBAR: un arbre, un banc o una persona que passeja a peu per aquest espai. Unes imatges d'aquest 4t pas:

4t pas. Aprendre a frenar bé from Bicibaix on Vimeo.


5è pas: més exercicis d'habilitats amb bicicleta:

Finalment, el que cal aconseguir en aquest primer nivell és que l'alumne/a hagi superat prou bé aquests quatres passos. Per tant, ha de ser capaç de mantenir l’equilibri sobre la bici i de dominar les habilitats bàsiques d'arrencar, circular, frenar amb antelació i saber salvar els obstacles que trobi en el seu camí. També ha d'aprendre a treure una mà de la bicicleta per a senyalitzar maniobres: girar a la dreta, a l'esquerra i parar, girar el cap cap a un costat, a l'altre, enrere, així com conèixer els senyals de trànsit i el codi de circulació per poder, posteriorment, sortir fora del recinte tancat i fer una petita ruta. També és el moment de passar a fer servir una bicicleta de roda més gran i ensenyar una mica a fer servir els canvis de marxes.

Quan tot això està dominat, ja podem començar a sortir amb els alumnes per espais preferentment sense trànsit, carrils bici i voreres amples anant sempre amb compte amb els vianants. Si de mica en mica ens posem en algun carrer o per on hi passin alguns cotxes, haurem d'extremar les precaucions i l'alumne/a haurà d'anar sempre acompanyat/da del monitor/a. Si és un grup d'alumnes reduït, hi ha d'haver un monitor/a davant, un darrera i d'altres enmig.

Unes imatges d'aquest 5è pas:

5. Més exercicis d'habilitats amb la bicicleta from Bicibaix on Vimeo.


Per a l'assoliment d'aquest 1r nivell aconsellem que l'alumne/a hagi fet, com a mínim, unes 18h de classe repartides, per exemple, en 12 sessions d'hora i mitja. Això si es tracta d'un curs no intensiu. Si es fes un curs intensiu i tot compacte durant un cap de setmana (5 h dissabte i 5 diumenge, sempre amb les seves respectives pauses) llavors només caldrien 10 hores de classe perquè el curs intensiu fa avançar més ràpidament en l'aprenentatge. També és convenient que li fem fer a l'alumne/a alguns exercicis de relaxació durant les sessions. Aquests exercicis l'ajudaran a treure's la tensió que fan amb els braços durant les classes.

Exemples d'exercicis de relaxació:

5. Exercicis de relaxació from Bicibaix on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada