dilluns, 30 d’abril del 2012

El Cotxe o el Barret

El passat dia 23 d'abril, per Sant Jordi, es va fer a la Rambla de Catalunya la convocatòria Amb Barret. Es tractava de passejar portant al cap, és clar, un barret, una gorra, etc... per promocionar i reviscolar l'ús d'aquest peça d'abric i vestir. Sí, molts encara ho troben extravagant en aquestos dies del segle XXI, però ha estat una peça vigent durant segles i estesa per tot el món. Doncs es tractava de cobrir el cap per resguardar-lo de les variacions del temps, i sempre ha format part del vestuari de les persones. A principis del segle XX era gairebé obligatori, tot i que molts també es rebel.laven contra aquest obligació social, tot i portar-lo, com ho feia el filòsof Francesc Pujols, envejant o no, els oficinistes que portaven un llapis a l'orella per no haver de justificar l'absència de gorra o barret, i més si el cabell dels homes no hi era gaire present. Encara més, per a les dones, que podien escollir barret, capell o més aviat mocador, sense tenir massa recança de portar-lo, i sí més de lluir-lo.
Els conceptes progressistes van anar arraconant aquesta peça com a símbol burgès, tot i que es feia evident que aquestos "progres" tampoc no reivindicaven l´ús de la gorra. Suposaven que l'avenç social esborraria els signes externs d'estatus, rang o riquesa, segons com es miri. Però a mi em sembla que no van comptar amb l'efecte determinant de la implantació del cotxe, i de la moto, per tot arreu. És divertit comprovar que avui dia la gent, enlloc de barret o gorra, al cap porta posat el seu cotxe. És el seu símbol d'estatus, de riquesa, davant dels altres. I la moto encara fa una cosa més forassenyada: al cap porten un casc com si fossin els cavallers de l'Edat Mitjana. Quina paradoxa de la vida moderna del segle XX que volent esborrar una cosa considerada conservadora es porti al cap de la gent una llauna d'alumini, sigui més gran en forma de cotxe, o de casc, per cobrir la closca?
Si  avui dia fòssim conseqüents, aniríem corrents a comprar una gorra o un barret, com a mostra de progressisme i sentit del futur. I deixaríem enrera allò que ens transforma quan pugem a un vehicle de motor. Quanta gent ha fet el pas de deixar el cotxe privat i tornar a portar el barret o la gorra? Encara som pocs, però tenim el futur a favor nostre! El Josep, el David i jo ja vam fer el pas fa temps, no us quedeu enrera!

Sergi

4 comentaris:

 1. Hola!
  M'agrada molt la iniciativa de promocionar l'ús del barret/gorra/mocador al cap...JO ho trobo molt pràctic i elegant. M'hi apunto (ja ho faig quan plou o fa fred o la gorra a l'estiu). Esteu molt guapos tots tres.
  Antònia

  ResponElimina
 2. Gràcies, Antònia! També ens han avisat que la passejada va ser el dia 15 d'abril, igualment crec que el millor dia sempre serà el dia de Sant Jordi i el de Montserrat per a les noies, oi?

  ResponElimina
 3. El dia és ben bé igual. Per portar barret no calen excuses ni sants de cap mena. Ni pels nois ni per les noies!
  Podeu participar a la Passejada anual, fer la vostre passejada particular o senzillament anar amb barret per la vida...
  En qualsevol cas ens agradaria trobar-vos a la propera Passejada que aviat publicarem quin dia del 2013 serà.
  Salut i barrets!
  Nina

  ResponElimina
 4. Hola...
  Trobo molt simpàtica la ressenya, la proposta i la pràctica de l'ús del barret.
  Esteu molt elegants quan en porteu, independentment del tipus de robes que l'acompanyen.
  Si això es complementa d'un calçat polit, sigui quin sigui l'estil del mateix, l'impacte agradable és assegurat.
  Sempre he trobat de molt mal gust aquella frase que diu "el hombre cuanto más feo más hermoso".
  Genial idèa que fomenteu aquestes bones pràctiques socials.
  A les "senyores" també ens agrada alegrar la vista quan mirem els "senyors".
  És una llàstima que es perdin bons costums que ajuden a fer la vida agradable a tots.
  Aviseu-nos a totes amb antel·lació a la propera passejada amb barret i no cal que espereu a l'any vinent!!
  Els barrets d'estiu també són molt atractius!!!
  Gràcies!

  ResponElimina