diumenge, 22 d’agost del 2010

SANT JOAN DESPÍ, PARCS I XIQUIPARCS



Durant aquest mes d'agost hem fet algunes escapades pels vorals de Sant Boi, entre la gent que hem coincidit un mateix dia. Aquest va ser el diumenge 15 d'agost, dia de l'Assumpció de la Mare de Déu, i ens vam aplegar tres companys a fer una sortida tranquila. No teníem el temps massa clar per anar a la platja, que era la idea inicial, i vam tombar cap a Sant Joan Despí. Volíem fer una volta per aquest municipi del Baix Llobregat, capdavanter en les polítiques de mobilitat a tota la comarca. I també per anar a veure el Parc Ciclista inaugurat aquest estiu.
Vam enfilar cap al pont de Cornellà, ja que el gual de Sant Boi estava poc practicable pel cabal del riu Llobregat, i no ens volíem arriscar a alguna caiguda inoportuna. Des de dalt, podíem veure les obres força avançades a l'esquerra del riu per baixar a la llera des de Cornellà, amb unes bones rampes i pistes compactades. Vam davallar el pont i vam girar cap a l'esquerra, en direcció a Sant Joan Despí. Vam passar pel carrer Rubió i Ors, fins als Quatre Camins, on vam agafar la carretera de Sant Joan Despí, encara al terme de Cornellà. Aquí vam trobar una vorera prou ampla on s'havia senyalitzat un carril-bici nou de trinca. Tot i alguna girada estranya, compte amb els anuncis de sirenes suggerents, mirarem endavant per seguir el camí. Al final d'aquest tram vam enllaçar amb el carrer de Maria Tarrida, ja al terme de Sant Joan. Una bona xarxa sempre compta amb bons enllaços!. Vam girar cap a la Rambla Jujol, passant pel carril bici que tantes vegades hem fet per aquest municipi. Al final tombem a la dreta per pujar cap a la plaça de la Sardana, i continuem fins a la ciutat esportiva del Barça. Seguim uns prou bons carrils bici, tot i que faltaria senyalitzar algunes direccions de referència per als ciutadans.
Donem la volta a la ciutat esportiva del Barça, per cert, cap aparcament de bicicleta a la porta! I després fem mitja volta per anar a buscar el Parc Ciclista. Calia pujar més amunt, i anar fins a l'avinguda del Baix Llobregat, a tocar del nou hospital Moisès Broggi, el famós metge. Gairebé el Parc es troba a tocar d'Esplugues! a la part de dalt del parc de la Fontsanta. Tot i la manca de senyalització del Parc, un carril bici et deixa a la porta d'entrada. Si voleu alguna referència més segura, es troba al costat de la Deixalleria de Reciclatge Municipal! Suposo que posats a aprofitar, alguna cosa els hi devia sonar?
El cas és que la instal.lació està acabada d'estrenar, presenta un bon asfaltat per poder fer voltes en bicicleta de carretera, i al mig es troben els munts de terra per poder practicar amb la bicicleta de muntanya. Aquest parc està gestionat per la Federació Catalana de Ciclisme, i caldrà pagar per utilitzar-lo. Com vam poder comprovar, l'equipament està pensat per a ús esportiu, exclusivament: les normes ja ho esmenten, no hi ha cap zona per practicar circulació viària, ni les dimensions permeten gaires alegries. Els accessos a peu, en bicicleta o transport públic, com el Trambaix, no estan malament, tot i que són millorables, incloent la senyalització. La situació del Parc vol donar servei als municipis de Sant Joan, Sant Just, Esplugues, etc... tot i que veurem quins usuaris tindrà a partir de setembre, quan tindrà un ús normal. Després de fer una volta des de fora, vam fer la tornada cap a Sant Boi passant pel parc de la Fontsanta, el qual encara està en part en obres. Tot i així, fa patxoca. D'allà enfilem cap a Cornellà, i ens endinsem pel carrer que té un carril bici per sobre del Canal de la Infanta Carlota, l'antic canal de l'esquerra del riu Llobregat. Després baixem cap al parc de Cornellà, que porta el mateix nom de la Infanta, i que ens permet gaudir de més zona verda i ben cuidada. D'allà passem pel carrer Major de Cornellà per agafar, a l'alçada de l'estació dels FGC de Cornellà-Riera, el pont de tornada pel camí del Sorral.
El balanç de la sortida improvisada va ser força positiu per a nosaltres, i vam veure que quan es volen fer coses per a la mobilitat ben fetes, com a Sant Joan Despí, sempre et vé una enveja sana, i creus que les coses sempre poden millorar respecte a altres municipis de la comarca, si tenen un mínim interès en el tema de la mobilitat sostenible. Com sempre, val més poc i bo, que molt i dolent, ja que costa més temps i feina refer les coses mal fetes. També m'agradaria fer palès que la valoració personal del Parc Ciclista en el camp de la mobilitat és que es tracta d'una oportunitat perduda per a la comarca. L'ús exclusivament esportiu d'aquest equipament deixa la bicicleta en mans de la Federació, la qual s'arroga una representació il.legítima, com per exemple en el tema del cicloturisme, i en el de la mobilitat. Les promeses d'un circuit d'entrenament per als ciclistes esportius a la comarca no cobrirà les necessitats reals del ciutadà com a usuari de la bicicleta. Tampoc satisfarà les demandes dels esportistes a nivell del Baix Llobregat, ja que el projecte demanat fa anys a Sant Boi no s'executarà mai, i menys amb la crisi econòmica actual. Per desgràcia, les subvencions a determinats clubs ciclistes fa que un silenci sospitós s'escampi entre els seus representants. En fi, quan es construeixen coses com el Parc Ciclista, només podem donar gràcies de tenir un riu com el Llobregat que ens permet gaudir de les seves pistes, i que ofereix un espai de llibertat. Per a molts, incloent-me jo, penso que aquest serà una mena de Xiquiparc per als ciclistes. Potser ja va sent hora de que els usuaris de la bicicleta siguin tractats com a adults. Si voleu donar un cop d'ull us en fareu alguna idea amb les fotografies. I recordeu, compte amb els cants de les sirenes publicitàries, si voleu arribar a Itaca!